fredag 31 augusti 2012

Bra läsning om Upphovsrätt

Vad får jag visa och skriva i tex en blogg, på en webbsida eller i en wiki som är öppen för läsning? Skolverket har riktigt bra material på sin hemsida.  Här hittar ni många bra tips och råd

Kort guide i Källkritik från Skolverket

Läs vidare här om bra frågor man kan ställa sig när man är ute på internet.

torsdag 23 augusti 2012

Raketskolans inviging - presentation IKT praktiska exempel

Här är dagens presentation IKT praktiska exempel gjord i Prezi.com:

http://prezi.com/ikg8yprlqdcu/copy-of-forelasning-raketinvigning-aug-2012/

Raketskolans invigning!

Carl Heath föreläste på Raketskolans invigning

Framtid, skola och teknik! Hur kommer den nya tekniken påverka utbildningsväsendet? Enheterna (datorer mm) blir billigare och internet kraftfullare och snabbare.

Carl tipsade om Skolfederation.se - som arbetar för att standardisera inloggning. och han tipsade om Skype.education.com

Han tipsade om böcker:

Here comes everybody av Clay Shirky
The filter bubble av Eli Pariser
Alone Together av Sherry Turkle

Podcast/inspelningar:
http://patalom.se/

Bildspel på Slideshare:
http://www.slideshare.net/carlheath


tisdag 21 augusti 2012

Glöm inte!

När du gör en blogg, hemsida, wiki eller annat på webben tänk då på att kolla/ha koll på:

Inställningar (vem får läsa, skriva, kommentera, ta bort blogg)
Inställningar finns på de flesta program. Gå in och läs och gör dina önskade inställningar.

Upphovsrätt (text, bilder, filmer)
Tänk på att du inte få lägga upp bilder, filmer, ljud, musik, text som du inte har tillstånd att använda.

Personuppgifter (bilder, namn)
Tänk på att inte utan skriftligt tillstånd lägga upp bilder eller namn på personer på webben.

Tänk på att du är publik!

Google på workshop med Daniel


Daniel gick igenom Google Apps och fokuserade på hur man skriver och delar dokument, presentationer och gör enkäter. Vilken bra dag! Förstås hade vi struligt i början med inloggningar och att det saknades datorer för en del lärare. Men jag vet att redan igår levererade It-avdelningen bärbara datorer till flera skolor. Håll ut! Det kommer mera!

fredag 17 augusti 2012

Workshop II måndag 20 augusti!

Nu är det dags för den andra workshopen med Daniel från Learnit24. Han kommer att arbeta med Google och dess olika möjligheter. Google dokument, Google Sites och något om att hantera bilder.

Vad krävs för att lyckas med IT i skolan?

Intressant!
"Förra veckan publicerade NGL-skolcentrum på Högskolan Dalarna en kort rapport som ger en ögonblicksbild av arbetet med it och lärande på förskolor och skolor i arton kommuner och ett kommunförbund i regionen. Rapporten är skriven av Jan Svärdhagen och Eva-Lena Embretsen, och bygger på samtal med skol- och förvaltningschefer samt några kommunpolitiker under hösten 2011.

Vi får hålla i minnet att det rör sig om ett nedslag i verkligheten och att det inte är någon vetenskaplig studie. Rapporten ger dock en intressant beskrivning av hur det ser ut i en del av Sverige – och kan säkert ge viktig föda åt tanken". Läs mer här!

Länksamling

Jag har lagt in bland länkarna en wiki som är startad för några år sedan där det finns samlat en hel del olika länkar till olika program som finns på internet.

Länksamlingen är här.

torsdag 16 augusti 2012

Idrott - förbereda med bildspel

Mobilen - hur fäster jag den vid filmning?

Kolla hur Jan Magnusson har löst det:
Han lägger mobilen på brädan och sätter på inspelning...

Vad betyder det att flippa klassrummet?

Vad betyder det att flippa klassrummet?

Katie berättar om varför hon "flippar klassrummet"

En kort film där Katie Gimbar berättar varför hon ändrade sitt sätt att undervisa i klassrummet:

Lägga in film

Jag använder skärminspelning via Jing och genom att spela in med min mobil och lägger upp den på min sida på Youtube. Från Youtube kan jag ta länken och klistra in i min blogg. Här är min Mobilfilm som länk till Youtube eller "inbäddad" här



Jag gjorde in till film på samma sätt om fortsättningen på min spännande historia och det gick enkelt att både filma, ladda upp och kopiera länken/koden från min sida på Youtube för att lägga upp den här på min blogg.

Hur skulle du kunna använda dig av detta i din undervisning?

Google Docs - skriva dokument

Som Google användare har du tillgång till Google Dokument som ger dig möjlighet att skriva och dela - dokument - kalkylark - presentationer - enkäter Så här kan du Skriva dokument i Google Docs

Fördelar som jag ser det är att du kommer åt dina dokument överallt där det finns tillgång till internet, du kan vara flera simultana användare av ett dokument, den är enkel att använda.

Nackdelar är att du inte har tillgång till dokumenten utan internet och att du inte kan spara dokument som är skrivna i andra program.

För att spara andra dokument och komma åt dem från internetuppkopplade datorer finns programmet Dropbox tex. som sparar olika dokument i molnet.

Skärminspelning med JING

Jag använder programmet Jing för att göra skärminspelningar eller skärmavbildningar med. Programmet är gratis och kan laddas ner här Jing.

Så här ser sidan ut:


Bilden är gjord med skärmklippsverktyget i dator men kan också göras med Jing. Bilden kan jag också spara och/eller dela via  Screencast. Då ser bilden ut så här som en länk:
Jing bild

De korta filmerna om att starta Google konto tex är också gjorda i Jing.

För att se filmerna kan du antingen spara filmen på din dator och sen ladda upp den på bloggen eller lägga upp den på Screencast så kan du få den som en länk att lägga in i bloggen.

Att skapa en blogg i Blogger

Jag visar hur du gör för att skapa och tar bort en blogg. Att skapa en blogg i Blogger

tisdag 14 augusti 2012

Skaffa Google konto

Här en kort film om hur du skaffar Google konto för att kunna använda de olika programmen/applikationerna som Google har
Skaffa Google konto

Det "flippade" klassrummet!

Läs om läraren Daniel Barkers förändrade undervisning "Gymnasieläraren Daniel Barker tyckte att han använde för mycket lektionstid till genomgångar och för lite tid till elevernas arbete. Han fann en lösning genom att kort sagt vända upp och ner på undervisningen, en metod som kallas "the flipped classroom". Här berättar han om sitt arbete med det upp-och-ner-vända klassrummet." Läs mer i Skolverkets artikel.

Daniel arbetar på Norra Reals gymnasium i Stockholm som lärare i matematik och fysik. Han spelar bland annat in korta filmer med sin mobil som han lägger ut på Youtube och sin blogg så eleverna innan lektioner (och efter) kan gå in och se hans genomgångar en eller flera gånger.
Daniel Barkers Youtube kanal

På Facebook finns en grupp som heter "Flippa klassrummet". Där finns mycket tips och annat.